artyuł premium Promieniowanie ultrafioletowe | Promocja zdrowia | | Wychowanie Fizyczne i Opieka Trenerska

Promieniowanie ultrafioletowe

Zabarwienie skóry zależy od typu promieniowania pochłoniętego przez skórę (promienie UVA – zabarwienie skóry w ciągu kilku minut, UVB – w ciągu kilku dni i tygodni) oraz od ilości energii. Powstaje dzięki melaninom produkowanym przez melanocyty, zawierającym organelle – melanosomy, wewnątrz których zachodzi synteza melanin. Melanocyty są zdolne do przekazywania melanosomów sąsiadującym keratynocytom, dzięki czemu melanosomy migrują na powierzchnię skóry.

Minimalna dawka rumieniotwórcza zależy od fototypu skóry. Każdy z nas posiada inną liczbę melanocytów. Ich liczba jest ustalona w momencie narodzin, jednak funkcjonowanie i produkcja melanin rozwija się powoli.

UVC do 280 nm – właściwości odkażające, zmniejszające ilość drobnoustrojów.

UVB 280-320 nm – wpływ na naskórek; powoduje większość oparzeń słonecznych.

UVA 320-400 nm – wpływ na skórę właściwą; powoduje większość reakcji fototoksycznych polekowych.

Melanina znajduje się w siatkówce, błonie naczyniowej oka oraz w naskórku. Pełni funkcje obronne i odpowiada za barwę oka, skóry i włosów.

Melanogeneza to synteza i wydzielanie pigmentów – melanin, działających przeciwrodnikowo i zatrzymujących UV. Innymi słowy, melanogeneza jest reakcją obronną skóry na UV.

Melaniny powstają z tyrozyny w procesie utleniania i redukcji i mają różne barwy:

  • brązowa eumelanina – pochłania promieniowanie UVB, chroni więc częściowo skórę przed szkodliwym działaniem słońca; jest najbardziej obficie występującą melaniną, a jej niedobór jest przyczyną albinizmu,
  • czerwona feomelanina – nie wykazuje właściwości ochronnych; obficie występuje we włosach, wargach oraz w sutkach i zewnętrznych narządach płciowych,
  • formy mieszane.
ZOBACZ ARTYKUŁY O TEJ SAMEJ TEMATYCE

Czynniki ryzyka występowania chorób serca

Porady pochodzą z książki Vesanto Melina, Brenda Davis, Zostać wegetarianinem. Pełen zestaw porad dla osób pragnących przejść na zdrową, wegetariańską dietę. Gdańsk 2013.
Choroby układu krążenia rzadko są wynikiem jednej ułomności czy pecha. Najczęściej wiele czynników łącznie sprawia, że ktoś... Czytaj więcej

Alergie w okresie wiosenno-letnim

Alergia określana jest jako reakcja organizmu na oddziaływanie różnych obcych substancji, zwanych alergenami.

Alergia jest odmienną reakcją immunologiczną, w wyniku której dochodzi do wytworzenia przeciwciał klasy IgE. Całość zjawiska jest defektem genetycznym. Jednakże wpływ środowiska... Czytaj więcej